Magnézium
- Čo je magnézium a načo je dobré
- Klinické príznaky dlhodobého nedostatku horčíka
- Distribúcia a biologická dostupnosť horčíka
- Poruchy metabolizmu horčíka a ich príčiny
- Absorpcia horčíka
Čo je magnézium a načo je dobré
Magnézium (horčík) ako dôležitý intracelulárny katión má veľký význam pri asi 300 enzýmových reakciách, ktoré ovplyvňujú reguláciu permeability bunkovej membrány a neuromuskulárny prenos.
Klinické príznaky dlhodobého nedostatku horčíka
Dlhodobý nedostatok horčíka sa vždy prejaví klinickými príznakmi, najmä:
- neuromuskulárnymi poruchami (zvýšená motorická a senzitívna dráždivosť,
svalové zášklby, parestézia) - psychickými zmenami (depresia, zmätenosť, halucinácie)
- kardiovaskulárnymi poruchami (ventrikulárne exrasystoly a tachykardia, ,
spazmy ciev)
Nedostatok horčíka zvyšuje možnosť vzniku predčasných kontrakcií maternice a gestóz počas tehotenstva.
Distribúcia a biologická dostupnosť horčíka
Distribúcia horčíka v organizme závisí od stavu jeho zásob. Klasické metódy pro stanovení horčíku v organizme založené na stanovení plazmatickej koncentrácie nie sú výpovedné. Na stanovenie deficitu horčíka chýbajú klinicko-chemické údaje. Aj keď je znížená plazmatická hladina horčíka prejavom jeho nedostatku, naopak normálne plazmatické hladiny horčíka v sére nevylučujú ľahký alebo stredný stupeň jeho nedostatku, nakoľko plazmatická koncentrácia horčíka nie vždy súvisí s koncentráciou vnútri buniek. V súčasnej dobe je viac rozšírené stanovenie deficitu horčíka na základe nedostatočnej výživy a klinických príznakov.
Poruchy metabolizmu horčíka a ich príčiny
Podľa údajov získaných z medzinárodnej odbornej literatúry sú poruchy metabolizmu horčíka spôsobené nasledovnými príčinami:
- nadmerný príjem tukov a bielkovín spomaľuje resorbciu horčíka a spôsobuje jeho zvýšené vylučovanie črevným traktom
- zvýšený príjem nápojov s obsahom fosfátov
- zvýšený príjem sodíka (nadmerné solenie jedál) zvyšuje vylučovanie horčíka obličkami a tým aj jeho potrebu
- pri diétach a redukčných kúrach je potrebné obohatiť stravu minerálnymi látkami
- zvýšená konzumácia alkoholických nápojov narúša rovnováhu horčíka v organizme spomalením jeho resorpcie a jeho zvýšeným vylučovaním obličkami
- niektoré lieky (kardioglykozidy, aminoglykozidové antibiotiká, laxatíva, diuretiká a kortikoidy) zvyšujú vylučovanie horčíka nadmerným potením (vrcholoví športovci) vznikajú straty horčíka, ktoré sa môžu prehĺbiť príjmom tekutín s obsahom iónov (solí)
- vitamín D spôsobuje retenciu vápnika a tým narúša rovnováhu horčíka v organizme, rovnakým mechanizmom pôsobí nadmerné opaľovanie sa
- kontraceptíva obsahujúce estrogén znižujú hladinu horčíka v sére
- tehotenstvo a dojčenie znamenajú zvýšené nároky organizmu na horčík
- stres, najmä hluk zvyšuje dennú potrebu horčíka (horčík sa zúčastňuje na ukladaní katecholamínov v drene nadobličiek ako aj na uvoľňovaní adrenalínu). Pri vystavení nadmernému hluku sa zvyšuje vylučovanie horčíka močom o asi 15 %
Absorpcia horčíka
Publikované údaje uvádzajú, že lepšia absorpcia horčíka sa zabezpečí podaním spolu s organickými kyselinami (napr. s kyselinou asparágovou či orotovou), tak ako je to v lieku Magnerot.
Po perorálnom príjme potravou sa absorbuje asi 35–40 % horčíka. Nedostatok horčíka stimuluje jeho absorpciu.
Pre účinné doplňovanie horčíku do organizmu platí nasledujúce odporučenie:
a) podávať nízke dávky (100 – 200 mg na 1 dávku)
b) niekoľkokrát denne (2 – 3× denne)
c) dlhšiu dobu (minimálne 3 – 6 mesiacov)