Magnézium v tehotenstve
- Magnézium v potravinách
- Význam magnézia v tehotenstve
- Účinné vstrebanie magnézia vďaka kyseline orotovej
Magnézium v potravinách
Magnézium (horčík), ako minerálna látka zohráva v ľudskom organizme mimoriadne dôležitú úlohu predovšetkým v súvislosti s kostnou látkovou výmenou. Je preto veľmi dôležité nepodceňovať jeho deficit. Do nášho tela dostávame magnézium predovšetkým v potravinách. Správna strava je teda podstatná pre dostatočný a zdraviu prospešný prísun magnézia. Naopak, nesprávne stravovanie, potraviny ochudobnené o vitamíny a minerály, nezdravý spôsob života, fajčenie, konzumácia alkoholu ale aj civilizačné dôsledky – to všetko zapríčiňuje nedostatok tak významnej minerálnej látky, akou je pre nás magnézium.
Význam magnézia v tehotenstve
Počas gravidity klesá hladina magnézia približne o 10%, pričom najnižšie hodnoty dosahuje medzi 24. až 30. týždňom tehotenstva. V tehotenstve je preto zvýšená spotreba magnézia, s rastom plodu totiž stúpajú nároky na spotrebu magnézia, ktoré sa využíva na stavbu orgánov, tvorbu kostí a vývoj centrálnej nervovej sústavy. Súčasne sa zvyšuje vylučovanie magnézia obličkami matky, čo môže tento deficit ešte prehĺbiť. Dôsledkom takéhoto nedostatku magnézia môže byť zvýšené riziko potratu, predčasný pôrod (inkompetencia kŕčka maternice, predčasný odtok plodovej vody) placentárna insuficiencia a hypotrofizácia plodu, rozvoj gestózy u matky, zvýšené riziko astmy a ekzémov u novorodencov. Nedostatok magnézia sa tiež spája nie len s predčasným pôrodom, ale aj s častou a mnohým ženám dobre známou zvýšenou prítomnosťou kŕčov v nohách počas tehotenstva a dokonca môže v krajných prípadoch viesť až k trvalému poškodeniu nenarodeného dieťaťa. *
Účinné vstrebanie magnézia vďaka kyseline orotovej
Ak sa rozhodneme dopĺňať magnézium, je veľmi dôležité robiť to efektívnym spôsobom. Aby sa magnézium do nášho tela nielen dostalo, ale aj vstrebalo a účinne pôsobilo, potrebuje na to dobrý prenášač. Jedným z najlepších nosičov magnézia je kyselina orotová. Kyselina orotová sa prirodzene nachádza napríklad v mlieku a preto sa považuje za ideálny nosič, ktorý pomáha magnéziu dostať sa efektívne do ľudského tela. Medzi ďalšie pozitívne účinky kyseliny orotovej patrí spomaľovanie starnutia, zlepšovanie pamäte a znižovanie úzkosti. Je teda naozaj vhodným doplnkom a zároveň prirodzeným nosičom magnézia.
* Zdroj: MUDr. Erik Dosedla, MUDr. Andrea Grendelová, Magnézium v pôrodníctve